Posts

St. Andrew Beach Mouse - Kristen Nagamatsu

Image
St. Andrew Beach Mouse ( Peromyscus polionotus peninsularis)   Kristen Nagamatsu BIO 227 Fall 2017 https://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/hostedimages/1453309772i/17811195.png Description and Ecology of Organism The St. Andrew beach mouse is a member of the genus Peromyscus , which can be identified by their large ears and eyes, as well as their white underparts. The St. Andrew subspecies of beach mouse has pale, brown colored fur on its head with white fur on its underparts, sides, feet, face, and tail. They can live for up to four to five months. These beach mice exhibit typical nocturnal behavior, and are most active during stormy, rainy, and dark nights. They only live in a single home range during their lifetime, which means that their species does not migrate. An important part of their ecology is the habitat they live in. St. Andrew beach mice require land that has steep dune slopes and large amounts ...

The Grizzly Bear

Image
http://offgridquest.com/wildlife The Grizzly Bear  Recovery Plan By: Mckenna Moura Grizzly Bear Recovery Plan Draft Revised Supplement: Revised Demogra phic Recovery Criteria for the Yellowstone Ecosystem Date : March 11, 2016 Location : Mountain-Prairie Region Listed As : Threatened in 1975 Plan Stage : RF (1) - First Revision Approved Description and Ecology of the Grizzly Bear http://sierraclub.bc.ca The grizzly bear gets its name from the hairs that stick up on the back of their shoulders, making them look "grizzled." Another common name for these creatures is the brown bear, but they are typically only referred to by that name on the northern coasts of Canada and Alaska. Grizzly bears can be distinguished from other bears by the hump on their shoulders, concave faces, and claws that can be up to four inches long. These bears can range between 6 and 7 feet in length. The females can weigh up to 450 lbs and the males can weigh up to ...

Northern Sea Otter of Southwest Alaska by Perry Nalle

Image
Northern Sea Otter of Southwest Alaska by: Perry Nalle https://www.mmc.gov/priority-topics/species-of-concern/northern-sea-otters/ Description and Ecology The Northern Sea Otter of Southeast Alaska is an incredibly fascinating marine mammal. This creature, typically four feet long and between 45 and 65 pounds, has strong teeth, good eyesight, and a large lung capacity. These otters use their whiskers to sense vibrations in the water and are known to use tools to crush their food, particularly when consuming mollusks. Eating more than 45 types of marine species, otters need to eat 25% of their body weight to keep up their high metabolism. Without blubber, this animal stays warm with one of the densest coats of fur in the animal kingdom. Personal grooming also helps to create insulation using air bubbles in their fur. Sea otter reproduction is similar to humans with a year-round mating season. Otters have a gestation period of six to eight months and usually have one pu...

Red Panda - Bryn Mulligan

Image
Ailurus fulgens [Red Panda] Bryn Mulligan Description and Ecology Habitat : Red pandas are very selective in their habitats. They have very strong preferences about the annual rainfall. They prefer to live within 100-200 meters of water sources, a canopy cover above 30% and up to 70-80% coverage. They also require north-facing slopes below 45 degrees. They are also closely associated with montane forests with dense bamboo coverage, and a high density of fallen logs and tree stumps. They are found typically in altitudes between 2500 to 4000 meters above-sea-level, but have been seen as low as 1500 meters and up to nearly 5000 meters. There is only estimated to be 68 square kilometers of the 1719 km 2 Langtang National Park to be suitable for survival.        They are largely vegetarian with their main diet consisting of bamboo shoots and young leaves. They do, however, also eat fruit, roots, succulent grasses, acorns, lichens, bi...